Valóra vált álmok, az autótól a házig

Minden embernek más céljai vannak az életben. Mást szeretnének elérni, másként szeretnének élni, más dolgokat akarnak csinálni. Van azonban néhány olyan dolog, amire mindenki, vagy legalább is majdnem mindenki vágyik. Ilyen a saját autó és a saját lakás. Én sem különbözök ebben, már fiatal koromban elterveztem, hogy amint lehet, veszek egy jó kocsit, és bekötözök egy szép házba. Az ilyen álmoknak általában az anyagi lehetőségek szabnak korlátot.

Az első célom, a saját autó, elég nagy bukáshoz vezetett. Húszas éveim elejére össze szedtem egy kisebb tőkét, amiből már lehetett venni egy jobb használt autót. El is mentem egy kereskedésbe és vetem egy régi audit, ami elég jól nézett ki. Sajnos elég hamar kiderül, hogy rossz vásárt csináltam. Részben egy ismerősöm, aki ért az autókhoz, elmondta, hogy valójában még ennél jobb állapotban sem ért volna annyit a kocsi, amennyit adtam érte, ráadásul az állapota is megtévesztő volt. Hétről hétre szervizbe kellet, hogy vigyem és sikerült még egyszer annyit kifizetnem az autóra, mint amennyiért vettem, mire rájöttem, hogy jobb, ha túladok rajta, mert csak a gond van vele. Sajnos csak alkatrésznek sikerült elpasszolni, így lég szépet buktam ezen.

A házvásáránál szerettem volna ezt elkerülni, így kapásból egy szakértő beszerzésével indítottam a folyamatot. Egy értékbecslő cég egyik szakember volt segítségemre, és nem is akár hogyan. Több lakást is megvizsgáltunk és a szakértő véleménye alapján a nyertes otthon megvásárlásakor majdnem egy milliót ikerült spórolnom. Ennyivel volt ugyanis túlárazva a lakás, amit kinéztem. Mint laikus én biztosan nem jöttem volna rá erre, és valószínűleg kifizetem, amit kérnek tőlem, de így megúsztam, és a segítségbe fektetett pénzem sokszorosan visszatérült. Nyilván akkoriban más volt egy értékbecslés díja, de ahogy körülnéztem az interneten, manapság sem megfizethetetlenek az árak. Sőt ahhoz képest, hogy ennyit nyerhetünk rajta kifejezetten olcsónak mondanám ezt a szolgáltatást.

Amit még szerintem fontos, hogy a komolyabb cégek munkáját igazságügyi szakértő vizsgálja, ezzel is csökkentve z esélyt arra, hogy átverjenek. A korrektebb cégek pedig még pénz visszafizetési garanciát is adnak arra az esetre, ha mégis becsúszna valami probléma, vagy ha elégedetlenek vagyunk a kapott szolgáltatással. Emiatt teljes biztonsággal fordulhatunk az ilyen szakemberek segítségéhez, hiszen annak tudatában tesszük ezt, hogy legfeljebb időt pazaroltunk, de a pénzünket vissza kaphatjuk, ha valami nem tetszik.

Fontos tehát, hogy álmaink megvalósítása érdekében ne legyünk restek segítséget érni olyantól, aki ért az adott területhez, legyen az akár egy autó, akár egy ház, hiszen így tudjuk kizárni, vagy legalább is lecsökkenteni annak az esélyét, hogy átverjenek minket, és az álom átváltozzon rémlommá.