Úriember biztosra nem fogad!

Évente egyszer, tavasszal mindig tartunk egy két napos autós találkozót. Az év közi rendezvényeken általában tényleg minden a kocsikról szól: ilyenkor felvonulunk, szerelgetünk, kipróbáljuk egymás megoldásait. Kevesebb idő jut az iszogatásra, arra, hogy kötetlenül beszélgessünk. Úgyhogy tavasszal rászánunk egy éjszakát egy kis igazi csapatépítésre.

Ha nincs meccs, másra fogadunk

Ezeken a találkozókon mindig kitalálunk valami játékot. Van, hogy kocsmakvízt szervezünk, máskor sportfogadást kötünk. Idén viszont egy kicsit elmaradt a szervezkedés… A hagyományos játék sehogyan sem akart összejönni. Kellett valamit keresni!

Fogadjunk, hogy olcsóbban tudnék padlófűtést készíteni ebbe a házba, mint ha kazánt kellene betenni! – nevetett az egyik tagunk, aki elektromos fűtés szereléssel foglalkozik

Jót mulattunk ezen az ajánlaton. Úriember biztosra nem fogad. A padlófűtés drága. Meglévő házba pláne!

Veszekedés, meglepetés

A kolléga egy kicsit megbántódott, amiért nem mutattunk őszinte lelkesedést a padlófűtés iránt. Nagyon szereti a munkáját, úgyhogy egész éjszaka ébren volt, hogy bizonyítsa az igazát.

  • Csak nézd meg! A padlófűtés m2 ára egy akkora házban nem is jön ki olyan sokra! Ha nagyon kell, akkor falfűtést, mennyezetfűtést is lehet készíteni. Még hozzájönnek a vezérlők, meg a termosztátok és már készen is van a rendszer. Bőven elég a helyiség 80%-át burkolni!

Mindannyian nevettünk a lelkesedésén. Azt gondoltuk, biztosan felöntött egy kicsit a garatra, amiért ennyire ragaszkodik a véleményéhez. De kiderült, hogy nem erről van szó…

A szenvedélyes vitába végül beszállt egy másik klubtagunk is, aki épületgépszettel foglalkozik. Nézegették az internetet, számolgattak, vakarták a fejüket és egészen komolyan vették a dolgukat.

  • Akárhogy számolom, elektromos fűtéssel olcsóbbra jön ki, mint kazánnal! – nézett fel végül az épületgépész kolléga.

Erre hirtelen mindenki, aki mostanában építkezett az asztaluk köré gyűlt…

Az elektromos padlófűtésről az igazság

Ahogyan közönségük akadt, a két szakember rögtön még büszkébb lett a tudására. “Négyzetméterre is jobban jön ki!” “Elektromos szőnyeget kell teríteni!” “Egy, meg fél méteres csíkok vannak belőle!” “Amorf fémhálós szerkezet!” Úgy záporoztak a szakkifejezések, mint amikor az előző esti focimeccs eseményeit tárgyalják.

Kiderült, hogy a rendszer, amit a fiatalember telepíteni szokott, tulajdonképpen egy fűtőszőnyeg. Fémszálak vannak benne. Olyan technikával készült, amelyiknek köszönhetően nagyon gyorsan, egyenletesen felmelegszik, és átadja a hőt a környezetének. Nem kell magas hőn üzemelnie, ezért viszonylag olcsó és energiatakarékos is.

Bár az az ideális, ha a padlófűtést az épülő házba fektetik le, nem lehetetlen beépíteni felújításkor sem. Szépen le lehet burkolni, a cégek együtt szoktak dolgozni a burkolókkal is.

Az is külön jó, hogy az elektromos padlófűtés nem fűti az utcát, kevés hő távozik a falakon át vagy a plafonon. Szóval, a rendszer környezetbarát… A végére még engem is egészen meggyőzött!

És mi a helyzet az üzemeltetési költséggel?

“Számoljuk bele az üzemeltetési költséget is!” – kiabálta be valaki az asztal fölé hajoló társaság közé! – Az áram nagyon drága!

A fiatalember, aki elektromos fűtés szerelésével foglalkozik, amellett kardoskodott, hogy a rendszer egyáltalán nem lesz majd drága. “Gondoljatok bele! Ez nagyon modern technológia! Amorf szénszálas szerkezettel dolgozik a fűtés, csak 30 fok az üzemi hőmérséklete. Nincsen ezerféle hőcserélő közeg!”

Ismét zavart számolgatás következett, a vitába beszállt egy egyetemi matematika tanár, egy építészmérnök, és egy szivattyúkkal foglalkozó szakember is. De a vitát megint a fűtéssel foglalkozó tagunk nyerte.

  • Tudjátok mit! Beépítek a rendszerbe egy napelemet! Akkor aztán szinte ingyen van a fűtés! A napelem visszatáplálja a rendszerbe az áramot. Aki ügyes, talán pályázni is tud rá…

Jövőre folytatjuk!

Sosem gondoltuk volna, hogy egy hirtelen jött ötlet ilyen érdekes és hasznos vitává fajul. Senki sem hitte volna, hogy egy Mercedes találkozón fogja megtudni, hogy milyen fűtést érdemes a lakásába vezetni, de összességében jó érzés volt meghallgatni egymást, a klubtársaktól tanulni, megismerni a szempontjaikat.

Kitaláltuk, hogy jövőre választunk valakit, aki hasonló módon, érdekesen bemutatja a szakmáját. Ahogyan az elektromos padlófűtés m2 árát is így ismertük meg, biztosan nagyon sok érdekes dolgot tudunk majd még meg egymástól. Azért igyekszünk biztosra menni. Legközelebb játékokkal is készülünk. Legfeljebb nem jut rá időnk a sok izgalom miatt.