Nem szokványos klubtalálkozó

Tegnap találkoztam a Magyarországi Mercedes Benz Barátok klubjában egy jó ismerősömmel. Viszonylag régóta járok a klubba, mivel kiskoromtól kezdve nagyon szeretem az autókat. Hasonló érdeklődésű emberek vesznek körbe, s nyilván nem csak autókról beszélgetünk. Igazából azért is szeretem, mert jól megértetem magam az emberekkel, akikkel együtt járunk ide, és igazi baráti társaság alakult ki.

Visszatérve, az egyik ismerősöm elém állt azzal a kérdéssel, hogy nem tudom-e, hogy hol lehet nitrogén palackot töltetni vagy cserélni. Mondtam, hogy nekem igazából fogalmam sincs, de odahívtam a férjem, aki szintén elkísért a találkozóra. Ő ugyanis mindenhez ért, gondoltam, erre a kérdésre is képes lesz válaszolni, mivel a munkájából kifolyólag gyakran foglalkozik ilyesmikkel. Nem is olyan régen pedig rendeltünk hélium lufikhoz is palackot, csak nem emlékeztem pontosan a weboldal címére, de gondoltam, ott nitrogén palack is kapható.

Ő azt válaszolta, hogy van erre egy weboldal, amit meg is mutat, ha van valakinél laptop. Az ismerősöm nagyon megörült ennek, mivel az oldalon valóban lehetőség van nitrogén palackok rendelésére. A honlapon könnyű eligazodni, a termékek fül alatt egyszerűen kiválasztható a nitrogén palack, majd egyből felhívják a figyelmünket, hogy akkora méretű nitrogén palackot válasszunk, amekkora az eredeti palackunk. A palackok közül a legolcsóbb és a legkisebb térfogatú található elöl. Egyébként 5 és 50 liter között lehet rendelni nitrogén palackot az oldalról. Az ügyfélszolgálat nagyon segítőkész, legalábbis a férjem bevallása szerint, aki már többször is rendelt tőlük, főként a munkahelyén. Azt mondta, ő mindenképpen ajánlja ezt a szolgáltatást, mivel nagyon megbízhatók, gyors a kiszállítás és segítőkész a személyzet. Azok számára is ideális, akik olcsó palackot keresnek Magyarországon.

Az oldalon van egy blog is, ahol a gázpalackok biztonságáról és a házhozszállításról írnak. Így akinek kétségei vannak, az könnyen eloszlathatja azokat ezeknek a segítségével. Azért mi is átolvastuk, hiszen jobb biztonságban tudni magunkat. Megtudtuk például, hogy egy gázpalack szelepét 10 évente cserélni kell, és maximum 50 évig használható. Erre azért is van szükség, mert a palack fala folyamatosan vékonyodik, ami egyre nagyobb kockázatot jelent. Ezen kívül 10 évente nyomáspróbára is szükség van, amit 25 bar nyomáson végeznek el. Fontos odafigyelni a megfelelő tárolásra is, hiszen robbanásveszélyesek. Jogszabály szerint a palackokat érdemes olyan helységben tárolni, ahol robbanás esetén a tartószerkezet nem szenvedne komoly kárt. Így tilos padláson, pincében vagy panelházban tartani. Arra is oda kell figyelni, hogy a palackokra hatással van a hőmérséklet, így olyan helységben érdemes tárolni, ahol közel azonos a hőmérséklet mindig. Végül, de nem utolsósorban azt is érdemes kiemelni, hogy a piros csíkoknak a palackokon jelentése van: az egy csíkosak a legfiatalabb palackok, a két csíkosak középidősek, míg a háromcsíkosak hamarosan kikerülnek a forgalomból.

Kíváncsiak voltunk még arra, hogy milyen gyors a házhozszállítás, mivel az ismerősömnek minél előbb szüksége lenne a nitrogén palackra. Az egyik cikkben azt írták, hogy egy héten kb. 100 ügyfélnek szállítanak ki, és olyan is előfordult, hogy 1.5 óra alatt 10 ügyfélhez jutottak el, ami azért szép teljesítmény, valljuk be. Házhozszállításkor a gyorsaságot nagyon fontosnak tartják, s az egyenlőséget is: egyaránt fontos a gyors kiszállítás azoknak, akik kisebb értékben rendeltek, és azoknak is, akik nagyobb mennyiségben, pl. cégek esetében. Ami még külön szimpatikus volt a leírásban, hogy figyelembe veszik a sürgősséget is. Illetve előfordult már náluk olyan is, hogy ha éppen abban az utcában jártak, ahol a megrendelés érkezett, egyből kiszállították a palackot. Egyébként mindig figyelnek az időpontra, amit a megrendelés után ígérnek a szállításra, ha mégis történik valami változás, akkor arról időben érkezik jelzés. Ha pedig már a közelben járnak, akkor szólnak, hogy hamarosan ott vannak, és így nekik is sokkal gyorsabb, hiszen már csak a kapuban át kell adni a megfelelő palackokat.

Az ismerősöm azt mondta, meggyőzte az oldal és mindenképpen kipróbálja a szolgáltatásukat. Reméli, hogy neki is hasonlóan gyorsan képesek lesznek kiszállítani a nitrogén palackot, amire szüksége van. Még ott a klubtalálkozón rendelt is egy 20 literes nitrogén palackot.