Gondoltad volna, hogy egy autós találkozón másról is lehet szó, nem csak az autókról?!

A múlt hónapban ismét megrendezésre került egy autós találkozó, amit már elképesztően vártam, hiszen szerettem volna elbüszkélkedni az új szerzeményemmel, ami nem volt más, mint egy új Merci. Egy új négykerekűt vettem hosszú idő után, mivel végre sikerült mind a munkámban, mind a magánéletemben eljutnom egy olyan szintre, hogy megengedhessem ezt magamnak. Nem kell rögtön arra gondolni, hogy rám szakadt a lottó 5-ös, vagy, hogy valami hihetetlenül luxus felszereltségű autót választottam. Egyszerűen egy szép és elegáns, új autó.

A találkozót nem csak azért vártam, mert most végre én is valami újat mutathatok, hanem azért is, mert ilyenkor sok jó ember összegyűlik, egy hétvégén át mulatozik. Eszik, iszik, jókat beszélget, és jól érzi magát. Nem azt mondom, hogy onnan vannak a legjobb barátaim, csak azt, hogy ilyenkor nem csak az autókról, hanem akármilyen más témákról, az ausztriai munkavállalástól, az esküvői ruháig, mindenről.

Ez a mostani alkalommal sem volt másképp. Régi barátokként üdvözöltük egymást azokkal az emberekkel, akikkel egy csapatot képeztünk. És hát rögtön mindenki kiszúrta az autómat. Azonnal körbeállták, felnyittatták velem a motorházat, kinyitották az ajtókat, beültek, nézegették, stb. És persze rengeteg kérdéssel, tanáccsal és meglátással láttak el. Volt olyan, aki még pár hasznos trükköt is mutatott, hogy hogyan tudom az autót a lehető legjobb hatásfokon kihasználni. Egy szóval a középpontba kerültem. Aztán szépen lassan folyt tovább a szórakozás, és eljött a vacsora ideje. Ekkor az asztalnál egy igen csak érdekes beszélgetésbe keveredtem bele. A beszélgetés nem másról szólt, mint a napelem rendszer kiépítése.

 

Az egyik férfi nagyon szeretett volna már évek óta váltani az ő házának megfelelő napelem rendszerre, de ez egy bonyolultabb folyamat, mint amire ő számított, de úgy tűnik, hogy most megtalálta a megfelelő helyet, ahol kellő tájékoztatást kapott a napelem rendszerekkel kapcsolatban, és bele tud fogni az ő segítségükkel a napelemek kiépítésébe a családi házukon. Azzal érvelt a napelem mellett, hogy lehet, hogy ez most egy egészen drága és költséges kiadás, viszont ezt egyszer kell megvenni és onnantól kezdve nincsen kiszolgáltatva az áramszolgáltatóknak, aki a nyersanyag hiány miatt egyre magasabba tolják az árakat arról nem is beszélve, hogy a környezettudatosság is elengedhetetlen ahhoz, hogy egy fejlődő világ részévé váljon. A közhiedelemmel ellentétben a napelem pedig nem csak a közvetlen napsugárzástól generál teljesítményt, hanem bármilyen olyan fényspektrummal rendelkező fényforrás hatásától, amely éri a napelemeket. – Így nem, valóban nem maradok internet nélkül télen- mondta viccesen.

mennyibe kerül a napelemDe ami a lényegen nem változtat, hogy nagyon is meggyőző érvekkel állt elő annak tükrében, hogy mik alól mentesül a rendszer segítségével és mivel lesz neki jobb. És hogy mennyibe kerül a napelem? Minden azon múlik, hogy mekkora teljesítményű, milyen méretű, milyen típusú és kialakítású és még sorolhatnám a különböző szempontokat, amiket felsorolt, a lényeg, hogy egyéni, hogy mennyibe kerül a napelem. Ha nagyon muszáj mégis, akkor több százezer forinttól, milliós tételekig mennek ezek az árak, illetve határ a csillagos ég, gondolom én, de hosszú távon valóban megtérülhet ennek az ára.

Számomra tényleg annyira hatásos volt a férfi mondandója, hogy én magam is komolyan elgondolkoztam azon, hogy vajon nekem volna e szükségem, illetve lehetőségem a mi családi házunkon egy napelem rendszer kiépítésére. Egyelőre még nem győztem meg magam, meg amúgy is most volt egy komolyan kiadásom az autó megvásárlását tekintve, de érdemes meg hányni, vetni a dolgokat, hiszen a végén a számok és az adatok önmagukért fognak beszélni. És annak ellenére, hogy nem „zöld” autót vásároltam, az élet egyéb területein igen is nagy gondot fordítok a környezettudatosságra is.