A legjobb kocsi a piacon

babakocsigyárEddigi legnagyobb szenvedélyem az autók, azon belül is a Mercedes modelljei felé irányult, de úgy tűnik, ez hamarosan megváltozhat. Már egy ideje megállapodtam, az autóim helyett egyre többet foglalkozom a nővel, akit mostanra már két éve a feleségemnek mondhatok. De itt még nem áll meg a történet, mert úgy döntöttünk, családot alapítunk. Régóta szerettem volna gyereket, tulajdonképpen mindig úgy terveztem, hogy egyszer majd helyet kap egy gyerekülés is a Mercik hátsó ülésén. Ez az idő most eljött, belevágunk a baba-projektbe!

A barátokkal egy jó sör mellett osztottam meg az örömteli hírt, akik persze amellett, hogy nagyon örültek a boldogságunk, megrohamoztak az aggódó kérdésekkel. Volt, aki azon sopánkodott, hogy így majd nem lesz időm velük találkozni, de olyan is akadt, aki az ezzel járó kiadások miatt aggódott. „Tudod te, mennyibe kerül egy valamire való babakocsi?” Kérdezte az egyik nagyon jó barátom. „Csak nem gondolod, hogy majd bármilyen rozoga négy, netán háromkerekűt beraksz majd a Merci hátuljába, ennél jobban ismerlek”, folytatta.

Szöget ütött a fejembe a kérdés, hogy vajon milyen babakocsik léteznek, mennyibe kerülnek, milyen extrákkal vannak felszerelve. Persze a legjobb egy Mercedes babakocsi lenne, de mivel ilyet nem találtam, valami más babakocsigyár után kellett néznem.

Találtam is elég jó megoldásokat. Mivel a szenvedélyem része, hogy járművek különböző tulajdonságait hasonlítom össze. Szeretem megnézni, hogy melyik modell milyen extrákkal bír, mennyire lényeges a használatuk szempontjából a sok dicsért funkció, illetve hogy összességében ár/érték arányban mi a legjobb vétel.

Bár egyelőre nem tudjuk, pontosan mikor bővül a család, én mégis idő előtt belevetettem magam a babakocsik feltérképezésébe. Az elsőre egyértelmű volt, hogy az én gyerekemnek a legjobb babakocsi való. Tulajdonképpen logikus, hogy ha mi olyan autót választunk magunknak, ami biztonságos, időtálló, korszerű és dekoratív, akkor a gyereknek is a lehető legszuperebb kocsiban van a helye.

Meglepően sok hasonlóság van egyébként egy babakocsi és egy valódi autó között, nem véletlenül utal erre a nevük is. A tökéletes babakocsi kiválasztásánál hasonló szempontokat kell figyelembe venni, mint egy jó autó esetében. Ilyen az általam választott, matt fekete multifunkciós babakocsi is. Szerencsém volt kézbe venni és személyesen kipróbálni egy ilyen modellt, erről írom le a tapasztalataimat

Első és legfontosabb kérdés a váz, vagyis a szerkezet. A tökéletes babakocsi, amit találtam, az könnyű, de erős vázzal rendelkezik. Ahogy a kocsi ülése is akkor jó, ha könnyen állítható vagy akár ledönthető, a babakocsi is ilyen: ennek a modellnek a nyitása, csukása, átalakítása pofon egyszerű, olajozottan működik. Nem akad, de nem is fogja becsípni a szerencsétlen anyuka vagy apuka ujját. A régi babakocsikkal ellentétben biztonságosnak mondható a váz alakítása.

Kedvenc részletem a babakocsi lengéscsillapító-rendszere. A volán mögött ülve még hagyján, de utasként igazán kellemetlen tud lenni egy-egy fekvőrendőr vagy kátyú. Egy jó Merciben ez persze meg sem kottyan, ezért a babakocsik közül is olyat választottam, ami megfelel minden ilyen elvárásnak. Ez a babakocsigyár olyan modelleket dobott piacra, amikben a lengéscsillapító külön alkatrészt képez, így teszi simává az amúgy zötyögős utakat. A nagy átmérőjű kerekek is hasonló célt szolgálnak. Már látom magam előtt, ahogy a feleségem könnyedén tologatja a gyereket minden felületi akadály ellenére, és a kicsi közben békésen alszik, nem rázza őt fel semmiféle küszöb az álmából.

Szorosan ide tartozik még a jó kormányozhatóság. Elvárjuk minden kerekeken guruló járműtől, hogy arra menjen, amerre akarjuk, legyen szó Merciről, babakocsiról, vagy akár egy bevásárlókocsiról. Szerintem mindenki tisztában van a kínnal, ami egy-egy beragadt vagy kajla kerekű bevásárlókocsi tologatásával jár. Senki sem szeretné ezt napi szinten átélni éveken át, mindeközben egy gyerekkel a kocsiban, igaz? Végül is az autó sem kacskaringózik az úton (optimális esetben). Épp ezért fontos szempont az általam választott szuper babakocsi esetében a teljesen körbeforgatható első kerekek, amik igény szerint bármikor fixálhatóak is.

Szerintem Mercedesből a fekete a legszebb, természetesen bőr ülésekkel. Ebből a babakocsiból is a fekete modellt választottam, de a színe mellett lényeges szempont volt az igényes anyagválasztás. A babakocsi fogantyúja bőr, ami első sorban a szülő szempontjából fontos. A baba körül felhasznált anyagok ezüst ionokkal vannak kezelve, így tartós védelmet nyújtanak mindenféle baktériumok ellen és könnyen tisztíthatóak, akárcsak a bőrülés.

Ahogy az autó tervezésénél is fel kell készülni különféle időjárási körülményekre, úgy a babakocsi is ellenálló kell, hogy legyen nappal, széllel, esővel szemben is. Nekem az autómon nem elég a szélvédőn az ablaktörlő, vízlepergető bevonattal látom el mindig az összes üvegfelületet. Ezért dobott fel nagyon, amikor megtudtam, hogy a babakocsi is rendelkezik vízlepergető tulajdonsággal, úgyhogy se a gyerek, se maga a babakocsi nem szenvedi kárát egy hevesebb esőzésnek sem. Milyen rossz is lenne, ha otthon kéne hagyni a Mercit, mert esik az eső…

Egy jó kocsi biztonságot ad az utasának, legyen szó egy anya- vagy apahajtásos babakocsiról, vagy egy rendes motoros dögről. Ezért is volt számomra alapkritérium a babakocsi kiválasztásánál a biztonság. Ennek egyik része, ami elég megnyugtató volt számomra, a fékrendszer, ami a kerekeket egy mozdulatra fékezi, hogy rögzíteni lehessen a babakocsit.

Amikor beülök az autóba, első dolgom (még a motor indítása előtt) a biztonsági öv bekattintása, hiszen hiába vagyunk mind nagy vagányak a volán mögött, már kinőttünk a felelőtlen száguldozásból és minden szabálytól függetlenül előtérbe helyezzük a biztonságot. Ugye. Akár így van, akár nem, a biztonsági öv használata kötelező. A babakocsi esetében is hasonló a helyzet, és ennek a modellnek szuperbiztos ötpontos biztonsági öv rendszere van, szóval nem tud véletlenül kibújni a gyerek a helyéről.

Ezek alapján én már eldöntöttem, hogy ez a babakocsi lesz a tuti befutó. Természetesen a feleségemnek is van némi beleszólása a dologba, a babakocsigyár modelljei közül például választhat másik színt. De a többiből nem szeretnék engedni, elvégre egyfajta kocsiról van aszó, és abban mindig én dönthetek.