21. századi gumicsere

Ha a Mercedes gyártana gumiabroncsot, egészen biztosan azt vennék, még akkor is, ha egy nullával több lenne az ára, mint a Pirellinek.

A legtöbb MB-s ismerősömhöz hasonlóan a téli-nyári gumicserét a márkaszervizben végeztetem, és ott is a saját szerelőm által, hiszen csak ő nyúlhat az autóimhoz, akármilyen alkatrészről is van szó. Szerintem ez a kapcsolat nagyobb bizalmat igényel, mint amit a feleségem a fodrásza iránt táplál. Nem kis teljesítmény, hogy évek múltán sikerült találnom egy szervizt, ahol az autó azt a gondoskodást kapja, amit érdemel, és ezt eszem ágában sem volt feladni.

Egyre gyakrabban hallani azonban olyan oldalakról, ahol az autókhoz szükséges alkatrészeket egy webshopon keresztül lehet kiválogatni és megrendelni, aztán ezeket házhoz is szállítják. Akár még téli gumiabroncs is rendelhető így, szállítással együtt. Ha autókról, autós alkatrészekről vagy kiegészítőkről van szó, én szeretem a kézzel fogható dolgokat. A közös városnézéseken a nők ruhákat válogatnak, mi pedig az autószalonban nézzük végig az aktuális újdonságokat. Lehet, hogy nem segít tudatosabb döntést hozni, de szívesen simítom végig még a gumiabroncsot is, mielőtt megveszem.

A szerviz, ahova járok, tavalyhoz képest jóval kevesebb féle abroncsot forgalmaz, az már nem is kapható, amire nekem szükségem lenne. Ők is biztos aláírtak valami szerződést, eladták a lelküket. Váltani az előbb említett bizalmi okokból kifolyólag nem fogok, viszont szeretnék márkahű maradni és a jól bevált téli gumiabroncsot felszereltetni a kocsimra, amiből azonban új kell. Így került képbe a webshop. Elképesztő a választék, szinte minden típus és méret elérhető valamennyi márkából. A terv, hogy megrendelem a téli gumikat, amit házhoz is kiszállítanak. Az abroncsok felszerelését viszont a saját emberemre bízom, aki a szerződésüktől függetlenül hozott gumit felszerelhet még akkor is, ha azt a márkát nem árulhatják. Ezt vele már meg is beszéltem, belement.

Egészen meglepett, de kiderült, hogy kiszállítással együtt is olcsóbban jutok a gumikhoz, mint korábban és elég pár nappal előre gondolkodni, mivel 1-2 nap alatt ki is hozzák nekem az abroncsokat. Ha pedig akkorra időzítem a nagyszervizt, akkor abba belefér a gumicsere is, remélhetőleg díjmentesen.

Bár ez most egy kényszerhelyzetből indult, úgy érzem egészen jól alakul majd a dolog, talán még jobban is, mint ahogy korábban csináltam és még a bevált téli gumiabroncsot sem kell leváltanom. Lehet, hogy a következő üléshuzatot is online rendelem majd?